Ispiláng Ünnepe

Vissza az előző oldalra

„Főleg pedig és mindenek előtt Szeress! SZERETET minden jó eredete.”

„Legyen kultúrád, legyenek kultúrkincseid és legyenek ünnepeid! Rítusaid, mert azok tartanak meg, mint egyént és azok tartanak össze, mint közösséget, népet, nemzetet. Ez az ősök üzenete…”

Az éves ünnepkör harmadik nagy ünnepe ISPILÁNG. bird-383245_1920Ez a SZELLEM ünnepe. Eleink úgy hagyták ránk, hogy „…csak a tiszta lánggal égő SZELLEM jobbíthatja meg e világot.” „A tiszta lánggal égő SZELLEM nem más, mint a bölcsesség és szeretet ikerlángja. Ezt ünnepeljük.”
ISPILÁNG egész hétre szól. „Ez a bácsák, táltosok hete.”

„ISPILÁNG a nagy tűzgyújtások hete is… Ez a Nagy Lófuttatás ideje is. Ekkor döntik el versenyben, melyik ló áldoztatik MÁ-nak, a MAGYAROK ISTENÉ-nek. Azt a lovat megáldozzák, és attól kezdve azt vezetik körmenetekben MÁ szellemének nyergelve. E ló mondatik táltos-lónak. E lovat áldják meg a táltosok, mert legértékesebb vala. Aki nyergelte, esztendeig elláttassék étellel, itallal, szállással közköltségen. Az ilyen legényt mondják ISPILÁNG KAGÁN-jának, – Pünkösdi királynak.”

„Leányok, ifjak, gyereknyiek is házról házra járnak ilyenkor köszönteni. Táltosok, harsányok, regüsök is járnak, de ekkortájt csak a gyereknek adnak ajándékot, meg a koldusnak alamizsnát. A bácsákat, táltosokat, harsányokat, regüsöket megvendégelik – ők áldják meg a ház népét. Vízzel áldanak, meg tűzzel. A táltosok inasai láncot visznek, avval csörögnek, az ifjak, leányok meg fehérbe öltözve járnak, lepel alatt vezetve királynéjukat meg királyukat.”

(Az idézetek Máté Imre Yotengrit 2. című művéből származnak)


error: Tartalom védve van!