Becsület

Vissza az előző oldalra

„Főleg pedig és mindenek előtt Szeress! SZERETET minden jó eredete.”

Aki Istenben él és mindennapjaiban tisztán megéli az alaptételeket emelkedett lelkületűvé válik. Ennek törvényszerű velejárója az erkölcsi, etikai, morális magaslatok elérése. Ezen az úton fordulópont, mikor szabad akaratból fakadó választás eredménye az erények megtartása és nem a törvény kényszere vagy a büntetéstől való félelem. Nem lopni, nem csalni, nem hazudni, nem ármánykodni, nem ítélkezni, nem ölni – azaz becsületben, elfogadásban élni felszabadító. Megvalósítása nehéznek tűnhet, de mégsem lehetetlen. Az ebből következő nyitottságtól sem szabad félni, hogy kiszolgáltatottá tesz. Mert nincs félnivalója annak, akinek nincs takargatnivalója. Bölcsességgel párban a becsület rendíthetetlenné formál. Mindennemű vallástól és felekezettől függetlenül.

„Nem a szisztéma mérvadó, amelybe életünket rendezzük, … hanem a lélek tisztasága. Magas erkölcsi színvonalon lehetünk … , ha a lelkünk tiszta, szívünk igaz, böcsületünk hibátlan.” (Máté Imre: Yotengrit 2. 72.o.)

 

A becsületben élő nemes lelkületű ember őszinte, igazságos és irgalmas. Bizalommal fordul mindenki felé, s az esetleges ebbéli csalódása sem bizonytalanítja el. Mert aki ide elért – tántoríthatatlan. A korábban még ebben a világképben és szellemiségben élő magyarság is számos ilyen csalódást szenvedett el.

„A Magyarok az akkori európai technikánál fejlettebb technikával rendelkeztek és virágzó keleti kultúrák metszővonaláról léptek be a legsötétebb korát élő Európába. Vallásuk akkor is fölvette a versenyt a legkifinomultabb filozófiájú vallásokkal, és ma is a legkorszerűbb bölcselet képét nyújtja.

Egy kicsit több szerencsével az Európa közepébe települő Magyarság visszaadhatta volna Európának eredeti, emberibb arcát. A hiba az volt, hogy a nemes etikájú Magyarság el sem tudta képzelni, hogy „testvér testvért elad”, ezért nem számolt belső árulással. Avval pedig mindig számolni köll – ma is!” (Máté Imre: Yotengrit 1. 19.o.)

De ettől az Igazság nem szenved csorbát. Vissza kell térnünk a becsülethez egyéni szinten, ami átitatja a párkapcsolatot, a családot és a társadalmat. És élő példaként szolgálni az utódoknak. Ám csak bölcsen és körültekintően. Mert nincs más út felfelé!

(Dr. Darnói Tibor írása)


error: Tartalom védve van!